Baca Gazı (emisyon) Ölçümü
Emisyon, yakıt ve benzerlerinin yakılmasıyla; sentez, ayrışma, buharlaşma ve benzeri işlemlerle; maddelerin yığılması, ayrılması, taşınması ve diğer mekanik işlemler sonucu bir tesisten atmosfere yayılan hava kirleticileri olarak tanımlanır.
Baca gazı emisyon ölçümü yapılmasının nedenleri şunlardır:
- Yanma verimliliği kontrolü ve kazan ayarı: Faydaları kazanların verimliliğini artırmak yakıt tasarrufu sağlamak emisyonları azaltmak
- Emisyon kontrolü: Faydaları emisyonları limitlerin içinde tutmak emisyon ile ilgili yasalara uymak
Proses kontrolü: Faydaları; üretim prosesinde kaliteyi artırmak proseste kullanılan kazanların ayar
Yönetmelikte adı geçen önemli Emisyon kirleticileri
O2, CO, CO2, SO2, HC, NOx'ler (NO ve NO2) kirletici gazların emisyonlarının belirlenmesi
Baca gazı toz konsantrasyonunun belirlenmesi
İslilik ölçümleri - Yanma verimlerinin tespiti
Gaz ve tozların kütlesel debi tayini
Bacagazı sıcaklık ölçümleri
Bacagazında nem yüzdesinin belirlenmesi
Uçucu Organik Buhar ve Bileşikler (VOC) Flor Klor PAH Dioksin
Furanlar vb
Toz emisyonunda özel maddelerin (ağır metaller) belirlenmesi
Gaz yoğunluğunun belirlenmesi
Gaz hızı profilinin belirlenmesi
Gaz debisinin tespiti
Asgari baca yüksekliklerinin belirlenmesi
Filtre Performans testlerinin yapılması
Ortam Havası (emisyon) Ölçümleri
Kentsel alanlarda, dış ortam havasında bulunan temel hava kirleticileri; karbon monoksit (CO), ozon (O3), azot oksitleri (N0x), kükürt dioksit (SO2), asılı partiküller maddeler (APM) ve kurşun (Pb) dur. Ayrıca polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) ve asit aerosolleri gibi hava toksinlerine de gittikçe artan düzeyde önem verilmektedir. İlave olarak; insan maruziyeti düşünüldüğünde, iç ortam hava kirleticilerinin katkısını da dikkate almak gerekir. Bu amaçla kirletici konsantrasyonları seviyesi, çeşitli zaman aralıkları ve mekânlarda ölçülmeli ve yapılan bu ölçümlerin kalitesi bilinmelidir.
Tesis Etki Alanı İçerisindeki İnceleme Alanlarında Uzun ve Kısa Vadeli Hava Kalitesi Ölçümleri
Ortam Havasında Toz (pm10) Ölçümleri
Ortam Havasında Çöken Toz Ölçümleri
Hava Kalitesi Modelleme Çalışmaları
Gürültü Haritalarının Çıkarılması
İş yerlerinde makine ve tezgâhlar da yapılan ölçümler sonucunda gürültü seviye eğrileri veya ızgara metodu ile gürültü haritaları çıkarılmakta, böylelikle işletme içinde tedbir alınması gereken, yoğun olarak gürültüye maruz kalınan noktaların görülmesi kolaylaşmaktadır.
Titreşim Ölçümleri
- Çevresel Titreşim ölçümleri
- Maden ve taş ocaklarında patlama nedeniyle oluşacak titreşimlerin ölçümü
- Binalarda ve fabrikalarda makine ve teçhizatlarda titreşim ölçümü
Kişisel Gürültü Ölçümü
Endüstriyel işletmelerde var olan araçların meydana getirdiği gürültü, o işyerinde çalışanlar için ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Gürültülü işyerlerindeki gürültünün azaltılması, kontrol edilebilmesi ve çalışanlar için zararlı olmaktan çıkartılması için kullanılan çeşitli kontrol yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında en etkili olanları, gürültünün kaynakta ve yayılma ortamında kontrolünü sağlayan mühendislik yöntemleridir.
Bu yöntemlerin uygulanmasında teknik ekibe ihtiyaç duyulması ve göreceli olarak ek maliyetlere neden olması, işverenlerin bu uygulamalardan uzak durmasına neden olmaktadır. Bunun sonucu olarak da çalışanlar gürültünün zararlı etkileri ile karşı karşıya kalmaktadır. Çalışmamızda, gürültü seviyesinin çalışanlar açısından zararlı olduğu tespit edilen bir iş yerinde, gürültünün kaynağından kontrolü ve gürültü yayılımının önlenmesi yöntemleri ile gürültü seviyesindeki azalma miktarı tespit edilebilir.
Kişisel Toz Ölçümü
Çalışanların maruz kaldığı alveollere ulaşan tozların miktarını ölçmek üzere ISO (1991) standardına uygun, gravimetrik temelli, siklonlu kişisel örnekleyiciler kullanılmaktadır. Toz örnekleme işlemi, siklon ve filtre ile ilişkilendirilmiş olan bir hava pompası vasıtasıyla yapılmaktadır. Toz konsantrasyonunun ölçümü (mg/m3), pompanın belirli bir süre içinde çektiği hava miktarı (m3) ile filtre üzerinde tutulan kirleticilerin ağırlığının (mg) belirlenmesi ile hesaplanabilmektedir.
Kişisel Titreşim Ölçümleri
İşçilerin mekanik titreşime maruz kalmaları sonucu ortaya çıkabilecek sağlık ve güvenlik risklerini önlemek amacıyla, titreşim ölçümlerinin yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda bina ve fabrikalardaki, makine ve teçhizatların titreşim ölçümü yapılarak, yerleşim planları belirlenmelidir. Böylece gereksiz duruşların sebep olabileceği arıza durumları önceden tespit edilerek olası zararların önüne geçilebilmektedir. " İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği" gereğince; işletmeciler, işçilerin maruz kaldığı mekanik titreşim düzeyini belirleyerek şantiye, fabrika, atölye, işyeri, eğlence yeri, hizmet binaları ve konutlardan kaynaklanan gürültü ve titreşimi yönetmeliklerde belirlenen standartlara indirmekle yükümlüdürler. Artemis Çevre Hizmetleri, "İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği", "Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Yönetmeliği", "Titreşim Yönetmeliği" kapsamında, kişisel maruziyet ve titreşim ölçümlerinin gerçekleştirilmesinde koordinasyon hizmeti sunmaktadır.
|